Kanal Tedavisi (Endodonti)
13 Mart 2023

kanal-tedavisi-1024x503.jpg

Endodontik tedavi olarak da bilinen bir kök kanal tedavisi, daha fazla enfeksiyon veya çürümeyi önlemek için bir dişin içindeki enfekte veya hasar görmüş pulpanın çıkarılmasını ve kök kanallarının temizlenmesini içeren bir diş prosedürüdür. Pulpa, sinirleri ve kan damarlarını içeren dişin içindeki yumuşak dokudur.

Kök kanal tedavilerine tipik olarak, derin çürüme, dişte bir çatlak veya yonga veya dişte tekrarlanan diş prosedürleri nedeniyle bir dişin özü enfekte veya iltihaplı hale geldiğinde ihtiyaç duyulur. Enfekte veya iltihaplı bir pulpanın semptomları arasında şiddetli diş ağrısı, sıcak ve soğuğa duyarlılık, şişme ve ağızda kötü bir tat bulunur.

Kanal tedavisi sırasında diş hekimi veya endodontist dişin etrafındaki alanı uyuşturur ve dişin tepesinde pulpaya erişmek için bir açıklık oluşturur. Daha sonra hasarlı pulpayı çıkarırlar, kök kanallarını temizlerler ve doldurmaya hazırlamak için şekillendirirler. Kanallar temizlenip şekillendirildikten sonra, diş hekimi onları güta-perka adı verilen kauçuk benzeri bir malzemeyle dolduracak ve dişi geçici bir dolgu ile kapatacaktır.

Bazı durumlarda, kanal tedavisinden sonra dişi korumak için diş kaplaması gerekebilir. Kuron tüm dişi kaplayacak ve ek destek ve koruma sağlayacaktır.

Kanal tedavisinden sonra, iyi bir ağız hijyeni sağlamak ve dişin sağlıklı kalmasını sağlamak için düzenli diş kontrollerine gitmek önemlidir. Bazı durumlarda enfeksiyonun tekrarlaması veya dolgunun hasar görmesi durumunda yeniden tedavi gerekebilir. Şiddetli vakalarda, diş kurtarılamazsa bir çekim gerekebilir.


kanal_tedavisi_2.jpg