T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Aydın İl Sağlık Müdürlüğü Nazilli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

T.C. Sağlık Bakanlığı T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Aydın İl Sağlık Müdürlüğü Nazilli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Facebook Twitter Google Plus Linkedin

Diş Çürüğü Nasıl Oluşur?

Güncelleme Tarihi: 12/02/2018

DİŞ ÇÜRÜĞÜ NASIL OLUŞUR?

Diş çürüğü nedir?
Diş çürükleri daha çok koyu renklenmelerle birlikte görülen oyuklar olarak algılanmaktadır.
Önlenebilir bir hastalık olmasına karşın dünyada diş çürüğü deneyimi yaşamayan çok az insan
vardır.
Dişler neden çürür?
Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan
artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin
minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve dişhekimlerinin kavite
dedikleri oyuklara neden olmaktadırlar.
Kimlerde daha çok çürük olur?
Şekerli ve unlu yiyeceklerle bakterilerin buluşması sonucunda çürükler oluştuğuna göre herkes
için bir tehlike var demektir. Ancak beslenmelerinde karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin oranı
çok yüksek olanlar bir de sularında florür oranı çok düşükse çok daha fazla çürük tehlikesi
altındadırlar. Bakteri plağı tarafından oluşturulan asite karşı tükürük doğal bir savunma
mekanizması oluştursa da tek başına çürüğü önleyemez.Tükürük akışını ve miktarını azaltan
hastalıklar ya da ilaçlar da çürük oluşumunu hızlandırmaktadırlar. Bu nedenle de dişhekimleri
tükürük akışını arttırdığı için şekersiz sakızları sıklıkla önerirler.
Diş çürüğü önlenebilir mi?
Evet.
1. Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce dişlerin fırçalanması ve hergün diş
ipliğinin düzenli kullanılması en etkili yoldur. Yiyecek artıkları en çok dişlerin çiğneme
yüzeylerindeki girintilerde ve dişlerin birbirine değdiği ara yüzeylerde biriktiği için, diş fırçaları
küçük başlı seçilmelidir. Dişlerin iç yüzeyleri, dış yüzeyleri, çiğneyici yüzeyleri ve dilin üstü
fırçalanmalı ve ara yüzlerde diş ipliği kullanılmalıdır. Fırçalar, orta derecede sert ya da yumuşak
kıllı olmalı ve belirli aralıklarda değiştirilmelidirler. Fırça kıllarının aşınmamış olması ve bakteri
taşımayacak bir şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Asla başkasının diş fırçası
kullanılmamalıdır. Diş fırçalama sırasında florürlü bir diş macunu kullanılarak, florürün diş
çürüğünü önlemedeki rolünden yararlanılmalıdır. Florürlü macunlara yardımcı olarak aynı
zamanda ağız kokusunu gidererek ferahlık ve temizlik hissi veren florürlü gargaralar da
kullanılabilir.
2. Şekerli yiyecekleri ana öğünlerde tüketmeye çalışmak ve yemek aralarında birşey yememeye
gayret etmek de diğer bir önlemdir.
3. Dişhekimine muntazam aralıklarla başvurmak bir çürüğü önlemek ya da erken yakalamada en
iyi yoldur. Ayrıca sıcak ve soğuğa duyarlı dişler ya da ağrılı dişlerde veya tebeşirimsi renkte olan
başlangıç çürükleri, kahverengi renklemeler ve oyuklar gibi durumlarda vakit geçirilmeden
hekime başvurulması tedavinin şeklini değiştirecek ve zorluğunu azaltacaktır.